Emberismeret vezetőknek

Egy kis adalék a nagyobb emberismerethez

Az emberismeret témája valójában nem túlságosan bonyolult. „Mindössze” két dolgot igényel: ismernünk kell az emberi viselkedés logikáját, és hajlandónak kell lennünk valóban megfigyelni a másikat. Ez utóbbi szokott a szűk keresztmetszet lenni, mert az előítéletek túl gyakran és túl nagy mértékben torzítják el azt, ami a szemünk előtt történik.

Pár bekezdés persze kevés ahhoz, hogy kivesézzük a tárgyat. Arra viszont épp elegendő, hogy megvizsgáljunk egy, nagyon is beszédes és informatív aspektust. Ha ezt megértjük és felhasználjuk, sokkal világosabb lesz, kitől mit várhatunk, és jelentősen csökkenthetjük az adott időszakra eső csalódások számát.

Az alapelv rém egyszerű, és szinte biztos, hogy már találkoztál is vele. Ha kíváncsi vagy rá, milyen ember az illető, figyeld meg, hogyan bánik másokkal! De van egy fontos kitétel: azt figyeld meg, hogyan bánik azokkal, akik esetében teljesül egy vagy több az alábbi feltételek közül:

  • nem kell tartania az illetőtől;
  • nem érdeke, hogy jó benyomást gyakoroljon az illetőre;
  • az illető felett áll a társadalmi ranglétrán;
  • az illető felett áll az adott szituációban.

Nézd meg, hogy bánik olyan gyerekekkel, akikhez nincs semmi köze, nem fűzi hozzájuk semmilyen szál! Nézd meg, hogy beszél a portással, az újságossal, az eladóval a boltban, a pincérrel, az egyszerű segédmunkással!, a benzinkutassal vagy a sráccal az autómosóban!

Ha valaki a felsorolt helyzetekben arrogáns, lekezelő, udvariatlan vagy fölényes, az azért van, mert ő valójában ilyen. Annak, hogy másokkal másmilyen, csak két oka van: tőlük tart, illetve az érdeke azt diktálja, hogy velük másmilyen legyen.

George Clooney, aki Hollywood egyik legintelligensebb színésze, egy interjúban elmesélte, hogy egy ismert és nagy hatalmú producer meghívta ebédelni, s közben egy nagyon csábító filmszerepet ajánlott neki. Egy okból nem fogadta el: látta, hogy a producer milyen bunkó volt a pincérrel, és tudta, hogy miután kvázi az alkalmazottjává válik, vele sem lesz másmilyen.

De ha igazán biztosra akarsz menni, figyelj meg még egy dolgot: hogyan beszél az illető jellemzően másokról? Hogyan beszél olyanokról, akik nincsenek jelen? Beleszaladhatsz ugyanis egy ellentmondásba, nevezetesen abba, hogy az illető még a kóbor kutyával is udvarias, ugyanakkor szinte állandóan kritizál vagy pocskondiáz másokat.

A magyarázat egyszerű: ez az ember nem udvarias, ez az ember fél. Nem azért jó fej mindenkivel, mert tényleg jó fej, hanem azért, mert nem mer rossz fej lenni. Az ő „bátorsága” addig tart, hogy akkor meri kimutatni, mit gondol másokról, amikor biztonságos távolságra van tőlük.

Ha megfigyelted valakinek a viselkedését a fenti szempontok alapján, itt az idő, hogy szembenézz a rideg ténnyel! Ha az illető Veled barátságos, kedves, szolgálatkész, az „alatta állókkal”, vagy a távollevőkkel pedig bunkó, akkor a kedvességét csak az érdek vagy a félelem motiválja. Ettől még dönthetsz úgy, hogy együttműködsz vele, csak tudd, hogy mit várhatsz tőle. Lojalitást semmiképp sem. Szolgálatkészséget is csak addig, amíg az érdeke ezt diktálja...

A tréning időtartama: Érdeklődéstől függően, egész napos: 10.00 órától kb. 17.30-ig
Helyszín: minimum 40 jelentkező esetén az ország bármely pontján
Részvételi díj: aktuális helyszíntől függően